Hautakiven hoito ja puhdistus

Hautakiven puhtaana pito on helppoa.

Hautakiven likaantuminen aiheutuu usein siitepölystä, saasteista, sateen ja ruohonleikkuun yhteydessä syntyvistä roiskeista. Vähitellen lika pinttyy ja kiven pintaan voi muodostua myös sammalta. Likaantumiseen vaikuttaa myös hautakiven sijainti. Kiven yläpuolella tai vieressä oleva kasvillisuus lisää likaantumista.

Useimmiten lian voi puhdistaa hautakiven pinnoilta harjalla ja vedellä. Tarvittaessa apuna voi käyttää mietoa puhdistusainetta, esim. käsitiskiainetta tai mäntysuopaa. Kivi kestää kovaakin harjaamista, jolloin pinttyneenkin lian saa irtoamaan. Kaiverrettuja tekstejä ja koristeita, jotka on kullattu tai muuten värjätty tulee kuitenkin varoa ja niiden hankaamista tulee välttää. Kaiverruksia voi pyyhkiä varovasti pehmeällä ja kostealla liinalla tai pesusienellä. Uuden hautakiven kaiverruksia ei kannata puhdistaa ensimmäisten kuukausien aikana, jotta väri tai liima ehtii kovettua täysin.

Louhittuihin pintoihin kertyvän lian ja sammalen poistoon voi käyttää teräsharjaa. Harjaamisen jälkeen hautakivi huuhdellaan huolella, jotta kiveen ei jää pieniä metallihippuja, jotka likaavat kiven ruosteella. Varminta on käyttää ruostumatonta teräsharjaa. Teräsharjalla ei kuitenkaan saa koskea värjättyihin kaiverruksiin tai metallisiin koristeisiin, koska harja naarmuttaa niitä.

Kynttilöistä voi aiheutua steariini ja rasvatahroja kiveen, joita on vaikea poistaa. Siksi on suositeltavaa polttaa kynttilöitä lyhdyssä tai tarpeeksi kaukana kivestä. Kuivana aikana tulee huolehtia paloturvallisuudesta, ettei kuumeneva kynttilä polta ympärillä olevaa ruohoa tai muuta kasvillisuutta. Kynttilän aiheuttamia tahroja voi yrittää poistaa puhdistetulla bensiinillä. Jotta kiveen ei syntyisi laikkuja tai värieroja, voi olla viisasta käsitellä koko hautakiven pinta.

Hautalyhdyissä kannattaa käyttää vain öljykynttilöitä, jotka nokeavat huomattavasti vähemmän kuin perinteinen lyhty- tai hautakynttilä. Lyhtyjen lasit voi puhdistaa vedellä ja miedolla pesuaineella. Pinttynyttä nokea voi puhdistaa esim. keraamisen lieden puhdistusaineella.

Säännöllisesti puhdistettuna hautakivi säilyy pitkään siistinä ja uudenveroisena.